Click here for the English version

Download hier het programmaboekje van het Andriessen / De Klerk Festival 2017

..
PROGRAMMA
In de maanden september en oktober 2017 staat Haarlem bol van de activiteiten rondom Hendrik Andriessen en Albert de Klerk. Voorafgaand aan het Festival zullen er in het weekend van 9 en 10 september al activiteiten zijn:

BEIAARDBESPELING
za 9 sep 16.30 u.
De Haarlemse stadsbeiaardier Rien Donkersloot bespeelt het carillon van de Bakenessertoren, als opmaat naar de onthulling plaquettes aan de Bakenessergracht om 17 uur

ONTHULLING PLAQUETTES
za 9 sep, 17.00 u.
De burgemeester van Haarlem, Jos Wienen, onthult twee ANWB-plaquettes op de geboortehuizen van Hendrik Andriessen en Albert de Klerk (Bakenessergracht nr. 26a en nr. 26).

KORENLINT 2017
za 9 en zo 10 september, diverse locaties
De 14e editie van het traditionele Korenlint, georganiseerd door de Federatie Haarlemse Koren, zal in het teken staan van de Haarlemse componisten Andriessen en De Klerk.

TOONDICHTERS UIT HAARLEM
vr 15 sep 2017, 14.30 u. Museum Haarlem
Opening tentoonstelling Toondichters uit Haarlem

LUNCHCONCERT
za 16 sep, 12.30 u. Museum Haarlem
Op de zaterdagen tijdens het festival zullen drie bijzondere lunchconcerten worden gegeven. Er worden werken gespeeld worden die niet regelmatig op de concertpodia te horen zijn, waaronder gelegenheidswerken en werken voor zeldzame bezettingen. Dit eerste lunchconcert wordt gegeven door Ensemble Divertente.

OPENINGSCONCERT
za 16 sep, 15.00 u. Kathedrale Basiliek St. Bavo
Tijdens dit feestelijke openingsconcert klinken werken van Jurriaan Andriessen die hij componeerde t.g.v. de 80e en 100e geboortedag van zijn vader Hendrik Andriessen. Haarlem Voices o.l.v. Sarah Barrett en fluitiste Joan Handels voeren ook werken uit van Hendrik Andriessen en Albert de Klerk.
Wereldpremière van het door Louis Andriessen gecomponeerde orgelwerk “De goddelijke routine” t.g.v. de 125e geboortedag van zijn vader, uitgevoerd door Gonny van der Maten.

KOOR- EN ORGELCONCERT
zo 17 sep, 15.00 u. St. Josephkerk
Geestelijke en wereldlijke koorwerken van Andriessen, De Klerk en Strategier door het St. Joris Kamerkoor o.l.v. Wouter Verhage. Piet Hulsbos – orgel. Herhaalde uitvoering van De goddelijke routine van Louis Andriessen door Gonny van der Maten.

BEIAARDBESPELING
zo 17 sep 18.00 u.
De Haarlemse stadsbeiaardier Rien Donkersloot bespeelt het carillon van de Bavotoren

ZOMERAVONDMUZIEK – VESPERDIENST
zo 17 sep, 19.00 u. Grote of St.-Bavokerk
Met muziek van Andriessen en De Klerk.
St. Joris Kamerkoor o.l.v. Wouter Verhage en Piet Hulsbos – orgel

KAMERMUZIEKCONCERT
vr 22 september 2017, 20.00 u. Lutherse Kerk
Kamermuziek van Andriessen, De Klerk en Mul voor viool, piano, altviool en (alt)hobo.

STUDIEDAG CONSERVATORIUMSTUDENTEN (besloten)
za 23 sep, St. Josephkerk Haarlem
Studiedag voor conservatoriumstudenten uit het hele land. Docenten: Leo van Doeselaar (oud-student van Albert de Klerk) en Gemma Coebergh (opvolgster en oud-student van Albert de Klerk). Ter voorbereiding verschijnen er artikelen in het tijdschrift Het Orgel, geschreven door o.a. Lourens Stuifbergen.

LUNCHCONCERT
za 23 sep, 12.30 u. Museum Haarlem
Op de zaterdagen tijdens het festival zullen drie bijzondere lunchconcerten worden gegeven. Er worden werken gespeeld worden die niet regelmatig op de concertpodia te horen zijn, waaronder gelegenheidswerken en werken voor zeldzame bezettingen. Dit tweede lunchconcert wordt gegeven door Bamboefluit-Ensemble EGT.

HENDRIK ANDRIESSEN: ORGELWERK en MIROIR DE PEINE
za 23 sep, 15.00 uur Kathedrale Basiliek St.-Bavo
De Engelse organist Ben Saunders speelt orgelwerken van Hendrik Andriessen en met sopraan Francis van Broekhuizen het schitterende Miroir de peine.

KOORCONCERT
za 23 sep, 20.15 u. Grote Zaal Philharmonie
Het Concertkoor Haarlem en het Nederlands Begeleidingsorkest o.l.v. Ger Vos voert o.a. Stabat Mater van De Klerk en L’Histoire de l’Enfant de Dieu van Andriessen uit. M.m.v. Carina Vinke (alt-mezzo) en Falco van Loon (tenor). Tevens herhaling van het orgelwerk ‘De goddelijke routine’ van Louis Andriessen.

Gratis inleiding door Willem Jan Cevaal, musicoloog en organist om 19:30 uur

BEIAARDBESPELING
di 26 sep 19.15 u.

Studenten van de Nederlandse Beiaardschool bespelen het carillon van de Bavotoren

DE SPIEGEL UIT VENETIË
di 26 en wo 27 sep, 20.15 u. Stadsschouwburg
Ter gelegenheid van het Andriessen/De Klerk Festival 2017 komt de Haarlemse Opera i.s.m. het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen met de theaterpremière van deze komische opera van Hendrik Andriessen. Het voorprogramma wordt verzorgd door Frank Groothof met Andrew Wise aan de piano.

STADSORGELCONCERT
di 26 sep, 20.15 u. Grote of St. Bavokerk
Stadsorgelconcert door Jos van der Kooy en orgelstudenten van het Koninklijk Conservatorium Den Haag.

LEZING CAECILIA ANDRIESSEN
wo 27 sep, 14.00-15.00 uur Kathedrale Basiliek St. Bavo
Musico Reizen organiseert tijdens het Andriessen/De Klerk Festival een lezing door Caecilia Andriessen, dochter van Hendrik en zus van Louis, over haar familie, haar vader en zijn werk.

CONCERT CONSERVATORIUMSTUDENTEN
do 28 sep, 20.15 u. St. Josephkerk
Concert door orgel- en zangstudenten van Codarts Rotterdam en het Conservatorium van Amsterdam, met orgelrepertoire van de studiedag van 23 september, aangevuld met liederen.

LUNCHCONCERT
za 30 sep, 12.30 u. Museum Haarlem
Op de zaterdagen tijdens het festival zullen drie bijzondere lunchconcerten worden gegeven. Er worden werken gespeeld worden die niet regelmatig op de concertpodia te horen zijn, waaronder gelegenheidswerken en werken voor zeldzame bezettingen. Het laatste lunchconcert wordt gegeven door blaas-strijkkwartet Landru.

KOOR- EN ORGELCONCERT
za 30 sep, 15.00 u. Kathedrale Basiliek St. Bavo
Geestelijke koorwerken en werken voor orgel van Andriessen en De Klerk, o.a. de zelden gespeelde Sinfonia voor orgel van Andriessen. Met de Bavocantorij o.l.v. Sanne Nieuwenhuijsen en Ton van Eck – orgel.

KOFFIECONCERT
zo 1 okt, 11.30 u. Pianohandel Andriessen
Liederenrecital door Iris de Koomen (sopraan) en Laura Hölzenspies (piano). Met liederen en pianowerken van Andriessen, De Klerk en Mul.

BEIAARDBESPELING
di 3 okt, 19.15 u.
De Haarlemse stadsbeiaardier Rien Donkersloot bespeelt het carillon van de Bavotoren

SLOTCONCERT
di 3 okt, 20.15 u. Grote Zaal Philharmonie
Tijdens dit feestelijke slotconcert klinken werken van Andriessen en De Klerk voor orkest en orgel, o.a. Miroir de peine – Hendrik Andriessen in de versie voor sopraan en strijkers en Concert voor orgel en orkest (1941) van Albert de Klerk, geschreven voor zijn Prix d’Excellence.

Een initiatief van:
Andriessen/De Klerk Stichting
Korte Begijnestraat 28
2011 HC Haarlem
023-551 6877
info@andriessendeklerkfestival.nl

Voor vragen over sponsoring?
Hilbrand Adema
Zakelijk leider
Telefoon +31 (0)6 2184 3943
zakelijk@andriessendeklerk-
festival.nl

Skype hilbrand.adema

Ontvang onze Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van alle informatie en wetenswaardigheden rondom het Andriessen/De Klerk Festival 2017. Inschrijven nieuwsbrief >>